Smaka

Välkommen till olivoljeprovning med GAEA!


Välkommen in i en värld av smakupplevelser! I vår hemsida ger vi Dig några enkla tips för att Du skall kunna njuta till fullo av vår fantastiska olja.

Olivolje- och vinprovning har mycket gemensamt – det är komplext och mångnyanserat. Om man skall genomföra en professionell provning krävs det hög kompetens och välutbildade experter. Den sker efter strikta och detaljerade poängprotokoll som skapats av internationella olivoljerådet.

Enkla tips till olivoljeentusiaster.
En Extra virgin olivolja är alltid överlägsen i fråga om kvalitet.
Vad är det vi letar efter i en god olivolja?
Fruktighet, en känsla av nyskördade oliver och blad när man doftar på olivoljan
Kryddighet, en pepprig känsla långt bak i svalget och en liten "brännande" känsla i halsen när man smakar olivoljan.
Beska, en angenäm liten beska känns i främre delen av munnen.Hur smakar vi på olivolja?
Slå en matsked Extra virgin olivolja i en liten kopp eller ett vinglas.
1. Dofta
Värm koppen/glaset försiktigt med händerna. Dofta på oljan, försök att upptäcka fruktigheten. Doften ska vara behaglig, påminna om nyslaget gräs, oliver och olivblad.

2. Smaka
Ta en bit bröd, helst vitt neutralt lantbröd, och doppa det i olivoljan.
Försök att upptäcka den lilla kryddighet och behagliga beska som dyker upp i munnen. Andra intressanta smaker som man finner i eftersmaken hos riktigt bra olivolja är: grönt äpple, mandel, kronärtskocka, gröna tomater, banan, ananas, sparris och avokado.
Om du väljer att ta en liten klunk istället för att doppa bröd så är det viktigt att det inte blir för mycket. En tesked brukar vara lagom för att få bästa upplevelsen.

”Det heta potatistestet”
Koka eller baka en potatis, ta ur den ur kastrullen/ugnen, slå Extra virgin olivolja på potatisen och dofta. En god Extra virgin olivolja kommer att dofta angenämt. Dofter förknippade med fruktighet så som nyslaget gräs, oliver och olivblad.
En olivolja av dålig kvalitet kommer att dofta obehagligt och unket när den hälls på en varm potatis.
När Du testat, kasta inte bort potatisen!
Varm potatissallad från Mani i Kalamata regionen är ett enkelt sätt att använda potatisen.

Om den olivolja som du använde i testet inte doftar gott, hämta då en bra olivolja som t ex DOP Kalamata Extra virgin olivolja.

Recept: Varm potatisallad från Kalamata
- 4-6 personer -
1 kg        bakpotatis, tvättade
        grovt havssalt
ca 3 dl    GAEA Extra virgin olivolja
1 bunt    gräslök
1 bunt    persilja
        salt och nymald vitpeppar

Täck botten av en djup bakplåt med havssalt. Placera potatisen på saltet, tryck ner dem en bit i saltet. Baka i ugn, 180 grader ca 1 timme (tills potatisen är genombakad). Medan potatisen fortfarande är varm men inte hett så skala den och mosa dem grovt med en gaffel. Tillsätt olivolja under försiktig omrörning. Vänd i örterna och smaksätt med salt och peppar.


Varför är de kryddig och bittra smakerna i olivolja bra för vår hälsa?

Olivolja innehåller naturligt oleocanthal som har samma anti inflammatoriska egenskaper som läkemedel med ibuprofen. Ämnet används i stor utsträckning i antiinflammatoriska läkemedel. Oleocanthal och ibuprofen orsakar den lätt brännande känslan i halsen som du känner när du smakar Extra virgin olivolja. (
50 gram Extra Virgin Olivolja motsvarar 10% av ibuprofendosen som rekommenderas för vuxna.)
Extra virgin olivolja är känd för att vara rik på antioxidanter. Ju högre halt av antioxidanter, desto mer bittra smaker finner Du i oljan.

Quiz: Visste du att olivolja innehåller Omega 3?
Olivolja innehåller inte bara Omega 3. Det är även så att olivoljan har exakt samma fettsyrasammansättning som modersmjölken!

Tipsa en vän